Johdanto 1.luku 2.luku 3. luku 4.luku Yhteenveto Lähteet Takaisin etusivulle
 
SukupuoliMiten oppia lukemaan kuvaa
3. luku Värien merkitys  

Tunteet, koulutus, kulttuuri ja aikaisemmat kokemukset ovat siis painottuneina kuvaa luettaessa. Yksinkertaisena esimerkkinä voisi ottaa värit. Valkoinen on länsimaisessa kulttuurissa ilon, valon, puhtauden ja neitseellisyyden väri. Kiinassa se on surun väri. Musta tulkitaan länsimaisessa valtavirrassa synkkyyden, kuoleman ja tuskan värinä. Tietyissä alakulttuureissa mustaa pidetään kauneuden ja herkkyyden värinä. Tämän näkee myös verkkosivujen suunnittelussa: synkkään ja tyylikkääseen pyrkivät käyttävät mustaa taustaväriä. Heidät leimataan sitten katsojasta nähden taitelijoiksi tai saatananpalvojiksi. Myös purppura on vaikea väri. Se liitetään usein luovuuteen, hengellisyyteen ja mysteereihin, mutta myös sairauteen, kuolemaan ja petokseen. EuroDisneyn alkuperäiset kyltit olivat juurikin purppuran eri sävyjä, ja katoliset ranskalaiset yhdistivät ne ristiinnaulitsemiseen. Iloisen tunnelman aikaansaaminen epäonnistui surkeasti. (Euroclash, ID Magazine, January 1992, p.61). Kuten Helena Levy tutkimuksessaan toteaa, värien on sovelluttava kohteen käyttötarkoituksiin, ja tuettava asiaa ja toimintaa. (Aktiivinen käyttöliittymä 1999,"Yleisiä visuaalisia näkökulmia käyttöliittymä suunnitteluun -Näkyvät ja näkymättömät vaikutukset",Helena Levy, Eeva Pilke (toim.))  

Väreistä kannattaa toki mainita vielä se, että kuvat muutavat värejään nettiympäristöön siirrettynä. Browsereiden väriskaalat eivät ole vielä tarpeeksi kehittyneitä sisältääkseen kaikkia värejä. Myös katsojan monitorin värien määrä vaikuttaa asiaan. Eräs tärkeä tekijä on myös gamma, jonka selittäminen onkin sitten jo vaikeampaa. Gamma kuvaa sähkön määrää ja sen suhdetta monitoriin ja etenkin valon määrään siinä. Melko hyvä selitys löytyy  
Gamma 

Gamma, joka vaikuttaa kuvan valonmäärään, ei ole kaikissa systeemeissä standardoitu samaksi, eikä kaikissa systeemeissä ole gamman korjausta. Niinpä kuvista saattaa tulla hyvin tummia tai aivan liian vaaleita, kun niitä katsellaan erilaisella systeemillä. Onneksi tähän on tulossa helpotusta, tiedot kuvan väreistä ja gamman määrästä on jo nykyään usein liitetty itse kuvaan ja niinpä browseri osaa itse korjata kuvan oikeanlaiseksi.  
Colorcom 
http://colorcom.com/~colorcom/chameleon.html 

Tämä ongelma ei ole niin suuri off-line julkaisuissa, sillä tarvittavan informaation laittaminen kuvan mukaan on helpompaa. Ongelmaa ei tietenkään esiinny esimerkiksi lehdissä, jossa kaikilla on "sama resoluutio." 

IPOPP-99: Seminaariesitelmä 4.11.1999  
Marianna Leikomaa   
Tuula Koskenvaara-Loikkanen