Mobiili Web

Näyttö

Takaisin alkuun

Useimpien mobiililaitteiden suosio perustuu niiden kokoon – pieni laite kulkee mukana minne tahansa ja sen avulla voidaan saada paljon aikaan. Laitteiden näytön pieni koko on osoittautunut myös niiden heikoksi kohdaksi. Luettavaa tekstiä tai selkeää kuvaa on vaikea saada pienelle näytölle ja tarkentaminen pienelle alueelle on kuin tihrustaisi kokonaisuutta avaimenreiästä. Hyvällä suunnittelulla verkkosivusta voidaan tuottaa helppolukuinen myös kaikkein pienimmille laitteille.

1. Näytön orientaation huomiointi

Mobiililaitteiden näytön orientaatio, vaaka- tai pystyasento, vaikuttaa huomattavasti verkkosivun esitysmuotoon. Nykylaitteilla on mahdollista vaihtaa orientaatiosta toiseen, mutta käyttäjien tottumukset ja joidenkin laitteiden rajoitukset asettavat suunnittelijalle vaateita ottaa molemmat orientaatiot huomioon.

Ohjeita orientaatioiden tukemiseen verkkosivulla:

mobiilinäyttö pystyasennossa mobiilinäyttö vaaka-asennossa

Esimerkki pysty- ja vaakaorientaatiosta mobiilinäytöllä

2. Näytön resoluution huomiointi

Näytön resoluutio on parantunut huomattavasti viime vuosien aikana. Tästä johtuen mobiililaitteiden käyttäjäkunnalla on sekä erittäin tarkkaresoluutioisia näyttöjä että näyttöjä, joiden resoluutio on hyvin matala. Resoluution rajoitukset tulee ottaa huomioon etenkin kuvien kannalta.

Ohjeita eri resoluutioiden tukemiseen verkkosivuilla:

Mobiililaitteiden pienin resoluutio tällä hetkellä on 240x320 pikseliä. Suurin resoluutio on 2048x1536 pikseliä. Vaihteluväli on valtava, joten täydellistä tukea kaikille laitteille voi olla vaikea saavuttaa.

-http:// www.phonearena.com/ phones/ Apple-iPad-3_id5715

-http:// www.phonearena.com/ phones/ RIM-BlackBerry-Pearl-Flip-8230_id3404