JWT 2015 - Johdatus www-tekniikoihin
© Aulikki Hyrskykari, Antti Sand, 2015 - Kopiointi ilman lupaa kielletty.

JWT 2015 - Johdatus www-tekniikoihin

Ajankohtaista

to 4.6.2015

Toinen uusintatentti pitedään maanantaina 8.6.2015 klo 16-18 mikroluokassa ML7 (TietoPinni). Tämä ajankohta oli ainoa, joka sopi jokaiselle ilmoittautuneelle. Jos haluat vielä osallistua ko. tenttiin, mutta et ole vielä ilmoittautunut, laita sähköpostia sunnuntai-iltaan mennessä.

pe 29.5.2015

Kurssipisteet lisätty WETOon. Niiden osalta, jotka tulevat toiseen uusintaan, arvosanat voivat vielä muuttua (parempaan).

to 28.5.2015

Koska toinen uusinta menee kesälle ja opiskelijoilla voi olla jo paljon muita velvoitteita sovittuna, niin ajattelin kokeilla tenttiajan määrittämistä sen mukaan, mikä aika sopisi mahdollisimman monelle. Lisäsin Doodleen ajanvarauslistan, jonka kautta voitte äänestää haluatteko tentin ma, ti vai ke ja 10:00, 12:00, vai vasta 16:00. Näin saadaa toivottavasti edes vähän joustoa ajankohtaan. Ihan kaikkia toiveita ei voida kuitenkaan toteuttaa ja lopulta vastuu on opiskelijalla järjestää tentille aikaa.. Linkki Doodle-lomakkeeseen. Valitse kaikki ajat, jotka sinulle sopivat. Älä laita omaa nimeäsi, vaan laita opiskelijanumerosi tai peruspalvelutunnuksesi tunnusosa nimikenttään. Jos haluat uusintatenttiin, niin täytä joka tapauksessa 4. kesäkuuta mennessä.

ke 27.5.2015

Ensimmäisen uusintatentin tulokset ovat WETOssa.

Kuten opiskelijoiden oikeuksiin kuuluu, tälläkin kurssilla voi jättää kurssipalautetta. Linkki kurssipalautelomakkeeseen.

ti 26.5.2015

Ensimmäinen uusintatentti huomenna klo 10-12 päätalon isossa mikroluokassa toisessa kerroksessa, kahviota vastapäätä. Ilmoittautuneita oli 29, joten mahdumme kaikki samaan saliin tällä kertaa. Olkaa paikalla 9:50, jotta ehditte kirjautua koneille ennen tenttiajan alkamista.

to 21.5.2015

Harjoitustyön on nyt arvioitu ja arvosanaan vaikuttavat pisteet ovat listattuna WETOssa kohdassa Harjoitustyö TULOKSET.

ma 18.5.2015

Ensimmäisen tentin palautukset arvioituina ja pistelista nähtävillä WETOssa kohdassa TENTTI I TULOKSET. Jos olet ilmoittautunut uusintatenttiin ja päätätkin nyt jättää sen väliin, niin peruthan osallistumisesi, jottemme varaa saleja tarpeettomasti.

pe 15.5.2015

Ensimmäiseen tenttiin tulijat! Katso TÄSTÄ mihin mikroluokkaan sinun tulee saapua. Saavu paikalle luokan eteen viimeistään 9:50, jotta ehdit kirjautumaan koneelle ennen tenttiajan alkua. Pidä huolta, että olet oikeassa luokassa, jotta varatut paikat riittävät! ML10:llä tarkoitetaan Yliopiston päätalon isoa mikroluokkaa toisessa kerroksessa kahviota vastapäätä, isot lasiovet.

ke 13.5.2015

Kurssin esimmäinen tentti on 18.5. klo 10:00 - 12:00 kolmessa eri mikroluokassa (päätalon iso mikroluokka kahvilaa vastapäätä yläkerrassa, sekä mikroluokat ML50 ja ML51 Linnassa). Jako luokkiin ilmoitetaan näillä sivuilla. Tentin aluksi jaetaan kysymyspaperit ja tenttiohjeet. Vastausten palautus tapahtuu zip-pakettina WETOon.

Ensimmäinen uusintatentti on 27.5. klo 10:00 - 12:00. Siihen ilmoittautuminen NettiOpsussa ja avoimen opiskelijoille sähköpostilla.

ma 11.5.2015

Harjoituksen 7 arvioinnit jaettu. Arviointiaika 18.5. klo 10:00.

to 30.4.2015

Harjoituksen 6 arvioinnit jaettu. Ensi viikolla vielä harjoitukset normaalisti ma ja pe. Tentti-ilmoittautuminen on avattu NettiOpsussa. Jos avoimen opiskelijat eivät pääse NettiOpsun kautta ilmoittautumaan, niin he (ja vain he!) voivat ilmoittautua minulle sähköpostilla. Ilmoittautumisen takaraja on 11.5., johon mennessä myös harjoitustyön alustava versio tulee palauttaa. Muistutuksena vielä, että tenttiin voidaan ottaa vain, jos harjoitustehtävien pistemäärä täyttyy ja harjoitustyöstä on minimivaatimuksen täyttävä esiversio (lopullinen versio käy myös) palautettuna.

ti 28.4.2015

Harjoituksen 5 arvioinni jaettu, aikaa annettu 5.5. klo 10 asti, jotta saisi viikon aikaa arvioida. Harjoituksen 6 arvioinnit menevät sitten osin päällekkäin.

pe 24.4.2015

Harjoituksessa 5 on yhdessä tehtävässä ongelmia tietyillä Sassin versioilla, joka on vaikeuttanut kotikoneilla tekevien työtä. Taru parhaillaan korjaa ohjeistusta tehtävään ja sen palautusaika siirrettiin tiistaille klo 10. Tämä vaikuttaa arviointien alkamiseen myös.

to 23.4.2015

Korjattu luentojen alkamisajat noudattamaan samaa aikataulua, kuin aiemmatkin. Eli tiistaisin klo 10 ja torstaisin klo 14.

ti 21.4.2015

Hajroituksen 4 arvioitavat työt on jaettu WETOssa. Malliratkaisu ja arviointiohjeet WETOssa kohdassa H4: ARVIOINTI.

ti 14.4.2015

Hajroituksen 3 arvioitavat työt on jaettu WETOssa. Malliratkaisu ja arviointiohjeet WETOssa kohdassa H3: ARVIOINTI.

ma 13.4.2015

Harjoitustyön esiversio tulee palauttaa ennen tenttiä, todennäköisesti 11.5. mennessä. Lopullinen versio vasta samoihin aikoihin ensimmäisen tenttikerran kanssa todennäköisesti 18.5.

to 9.4.2015

Kurssin tentin alustava aika on 18.5. klo 10-12 päätalon isossa mikroluokassa. Aika saattaa vielä muuttua. Harjoitustyön tekeminen kannattaa piakkoin aloittaa, jos ei vielä ole sitä tehnyt.

ti 31.3.2015

Toisen harjoituksen arvioitavat työt jaettu WETOssa Grading -välilehdellä. Arviointiohjeet ja malliratkaisu ovat WETOssa kohdassa H2: ARVIOINTI

ti 24.3.2015

Ensimmäisen harjoituksen arvioitavat työt jaettu WETOssa Grading -välilehdellä. Arviointiohjeet ja malliratkaisu ovat WETOssa kohdassa H1: ARVIOINTI

pe 20.3.2015

Aikataulussa virheellisesti sijoitettu ML40 Linnaan, todellisuudessahan se sijaitsee PinniB:ssä nollakerroksessa!

to 12.3.2015

Kurssille ilmoittautuneet lisätty WETOon ja heidän pitäisi nyt pystyä kirjautumaan WETOssa kurssin sivulle ja katsomaan ensimmäisiä viikkoharjoituksia. Pidämme ohjeistuksen mukaisesti pääsiäisloman opetuksesta 2. - 8.4. Harjoitusten palautus ja arviointiajat ovat WETOssa kunkin harjoituksen kohdalla. Ensimmäinen luento tiistaina 17.3. klo 10 B1096. Luennoille osallistumista ei vaadita eikä valvota.

pe 6.3.2015

Maanantain harjoitsryhmää siirretty alkamaan jo klo 12, jotta se ei menisi päällekkäin UI-luentojen kanssa.

to 15.1.2015

Alustavat kurssisivut julkaistu, sisältö tulee vielä muuttumaan ja joitain puuttuvia päivämääriä ja tiloja päivitetään kevään mitaan.

Kurssille ilmoittautuminen ennen perjantaita, 6.3.2015 NettiOpsussa.

Kurssilla tehtävissä harjoituksissa käytetään yliopiston www-palvelinta. Käykää NettiKatista tarkistamassa ennen kurssin alkua että teillä on Kotisivuoikeus voimassa. Jos Kotisivu-kohdassa on painike "Jatka käyttöoikeutta" tai "Sulje käyttöoikeus" asia kunnossa, muussa tapauksessa pyydä samasta kohdasta käyttöoikeus - sen voimaan tulo kestää yli yön.

Takaisin ylös

FAQ

Kysymys 3

En ihan ymmärrä mitä tehtävänannossa tarkoitetaan, kun lomakkeen pitää "palauttaa jotain takaisin selaimeen". Eli mitä sen pitää palauttaa? Vastaako harjoituksissa tehty lomake tätä?

Vastaus

Sen varmistamiseksi, että lomakkeen kenttien name- ja id-attribuuttit (ja lomake yleensäkin) on määritelty oikein, tulee lomakkeen oikeasti lähettää jollekin lomakkeenkäsittelijälle. Koska kurssilla on sellaisiakin, jotka ovat opetelleet palvelinpuolen ohjelmointia, heille tuolla sanamuodolla on jätetty mahdollisuus tehdä oma lomakkeenkäsittelijänsä.

Sehän ei kuitenkaan kuulunut tämän kurssin sisältöön, joten riittää että käyttää sitä valmiiksi antamaani peilaus-ohjelmaa, joka vain kuittaa, että "tällaista tietoa sieltä lomakkeelta tuli". Sitä voi siis käyttää suoraan osoitteesta "http://people.uta.fi/~ah/peilaa.php". Jos tuo ohjelma osaa palauttaa kenttien sisällöt, on lomake määritelty oikein.

Kysymys 2

Olen avoimen opiskelija, enkä päässe NettiKattiin - miten saan Unix- ja kotisivuoikeudet aktivoitua?

Vastaus

Avoimen opiskelijakin pääsee aktivointiin kyllä käsiksi NettiKatin kautta. Nettikatin etusivulla on painike "kertakirjautuminen".

Kysymys 1

Minä kuulun sukunimeni perusteella maanantain harjoitusryhmään.

Kysyisinkin onko mahdollista vaihtaa perjantain harjoitusryhmään. Minulle se sopisi paremmin perjantain harjoitusryhmä (maanantaina minulla on toinen luento samaan aikaan).

Vastaus

Harjoitusryhmiä ei voi vaihtaa, mutta aina on mahdollista mennä toiseen ryhmään jos siellä on tilaa. Aiemman kokemuksen perusteella, ryhmät eivät tule olemaan täynnä, koska mikroluokissahan ei tarvitse käydä, jos selviytyy harjoituksista itsenäisesti. Koska iso osa tekee harjoituksia omilla koneillaan, on tosi suotavaa järjestää myös epävirallisia yhdessätekemis-sessioita. Toisilta oppiminen on tehokasta ja kivaa

Takaisin ylös

Kurssin kuvaus

Kurssin (TIETA9) laajuus on 5 op. Kurssin alkuosassa pyritään antamaan perusvalmiudet teknisesti laadukkaiden www-sivujen laatimiseen HTML-kieltä (HTML5) ja tyylitiedostoja (CSS3) käyttäen. Sivujen laadinnassa kiinnitetään erityisesti huomiota esteettömyyteen, skaalautuvuuten ja ylläpidettävyyteen. Koska tarkoitus on oppia sivuntuottamisen perusteet, opintojaksolla ei käytetä erityisiä sivueditoreja tai sisällönhallintajärjestelmiä, vaan www-sivut opetellaan rakentamaan suoraan HTML5-kieltä käyttäen. Kurssin lopuosassa opiskellaan miten HTML5:llä voidaan DOM:n ja JavaScriptin avulla toteuttaa dynaamisia verkkosivuja.

Kurssilla annettava opetus: Luennot 24 t ja viikkoharjoitusten teon ohjausta 14 t

Luennot ls B1096: ti klo 10 - 12 ja to klo 14 - 16 (17.3.2015 alkaen): Antti Sand
sähköposti: antti.sand(at)uta.fi

Harjoitukset mikroluokassa ML7 (TietoPinni) (20.3.2015 alkaen): Taru Muhonen
Sukunimen alkukirjaimen mukaan, pe klo 14 - 16 (A-L) ja ma klo 12 - 14 (M-Ö)
Sähköposti: muhonen.taru.e(at)student.uta.fi

HUOM! Ensimmäinen harjoitus pe 20.3. on mikroluokassa ML40 (EI LINNA, vaan PinniB) klo 10 - 12 ja maanantain 23.3. harjoitus on samoin mikruoluokassa ML40 (EI LINNA, vaan PinniB), mutta normaaliin aikaan 12 - 14.

HUOM! Kurssilla on varattuna vain kaksi harjoituskertaa viikossa, joten kaikki eivät tule niihin mahtumaan. Aiemmilla kursseilla harjoituksiin osallistuminen on kuitenkin ollut paljon vähäisempää, kuin nämäkään tilat antaisivat myöten.

Kurssin suorittamisesta

Kurssi suoritetaan

Kustakin edellämainistusta kolmesta osasta on suoriuduttava hyväksyttävästi. Viikkoharjoituksista on pakollisia palauttaa hyväksyttävästi tehtynä 50%, sen yli tehdyt harjoitukset vaikuttavat arvosanaan, joten viikkoharjoitusten tekemiseen kannattaa suhtautua vakavasti.

Näiden lisäksi kukin opiskelija tarkastaa yhden vertaisopiskelijan viikkoharjoitukset (tekemättömät vertaisarvioinnit alentavat kurssin arvosanaa). Harjoituksien ratkaisut palautetaan ja vertaisarvioidaan WETOssa.

Takaisin ylös

Aikataulu

Alla oleva alustava luentosisältö antaa etukäteen vain summittaisen kuvan luentokertojen sisällöistä. Sisällöt tarkentuvat kurssin edetessä.

Luennot salissa B1096, harjoitukset mikroluokassa ML7 (TietoPinni). Jako harjoitusryhmiin ei ole siinä mielessä tiukka, että voi hyvin mennä "ei-omaan" ryhmäänsäkin tai vaikka molempiin, jos siellä on tilaa. Väärässä ryhmässä olevat joutuvat kuitenkin luovuttamaan paikkansa, jos ryhmä tulee täyteen.

Luento Sisältö
Luento 1
ti 17.3. klo 10-12

Kurssin esittely, kurssikäytänteet, kurssin suorittamisesta, kurssilla käytettävistä työkaluista, verkosta löytyvistä resursseista, taustatietoa sivujen toteuttamiseen, sivujen julkaiseminen

H1 tehtävänanto WETOssa

luento1.pdf

Luento 2
to 19.3. klo 14-16

DOM ja CSS alustavasti, HTML/CSS -yhteispeli, HTML5-dokumentin rakenne, HTML5-elementin syntaksi, sisältömallit

luento2.pdf

Luento 3
ti 24.3. klo 10-12

Vertaisarvioinneista, elementtien attribuuteista, otsikko-osan elementit, runko-osan osan elementtejä (dokumentin rakenne ja osien semanttinen merkkaus, sisällön ryhmittelyä lohkotasolla), listat

H2 tehtävänanto

luento3.pdf

Luento 4
to 26.3. klo 14-16

Tekstitason merkkauksesta, linkit, taulukot, kuvat

luento4.pdf

Luento 5
ti 31.3. klo 10-12

Video, ääni, CSS taustaa, CSS-syntaksi, valitsimet

H3 tehtävänanto

luento5.pdf

Luento 6
to 9.4. klo 14-16

Periytyminen, painoarvot (specifity), CSS-värit, mittayksiköt, kirjasimista

luento6.pdf

Luento 7
ti 14.4. klo 10-12

Lokeromalli, taustakuvat, visuaalinen suunnittelu, sommitteluruudukot

H4 tehtävänanto

luento7.pdf

Luento 8
to 16.4. klo 14-16

Lomakkeet, esiprosessoitavat tyylipohjakielet (SASS), CSS-kehykset (Foundation)

H5 tehtävänanto

luento8.pdf

Luento 9
ti 21.4. klo 10-12

Vierailuluento, Futuricen edustaja kertoo työelämässä nyt käytettävistä tekniikoista ja suuntauksista WWW-tekniikoihin liittyen. © Antti Mattila / Futurice

luento9.pdf

Luento 10
to 23.4. klo 14-16

Javascript perusteet, operaattorit, tietotyypit, lauseet, oliot

H6 tehtävänanto

luento10.pdf

Luento 11
ti 28.4. klo 10-12

built-oliot, funktiot

luento11.pdf

Luento 12
to 30.4. klo 14-16

HTML ja DOM, tapahtumat ja tapahtumankäsittelijät, Canvas, Javascript-kirjastoista

H7 tehtävänanto

luento12.pdf

Takaisin ylös

Harjoitukset

Viikkoharjoitukset ovat pakollisia: kurssin läpäiseminen edellyttää että puolet harjoituksista on tehty. Harjoituksia on seitsemän, kustakin voi saada 10 pistettä, joten 35 pistettä on saatava kerätyksi päästäkseen osallistumaan tenttiin. Pisteet 36->70 vaikuttavat arvosanaan (1->5).

Harjoituksien ratkaisudokumentit palautetaan WETOon. Palautuksen jälkeen kukin harjoituksen palauttanut saa yhden vertaisarviotavan työn katsottavakseen.

Viikottaisissa harjoituksissa (A-L) perjantaisin ja (M-Ö) maanantaisin saa apua viikkoharjoituksiin. Ryhmään voi myös tulla tekemään harjoitusta. Harjoituksiin ei siis tarvitse osallistua, jos selviää harjoituksista yksin. Silloin voi vain palauttaa harjoituksen WETOon.

Tehtävänannot, palautukset, arvioinnit, malliratkaisut ja arviointiohjeet WETOssa kunkin harjoituksen kohdalla.

Takaisin ylös

Harjoitustyö

HUOM! Tenttiin pääseminen edellyttää minimivaatimukset täyttävän esiversion palautusta WETOon ennen tenttiä (tentti on todennäköisesti 18.5. joten harjoitustyöstä tulisi palauttaa suunnilleen minimivaatimukset täyttävä versio 11.5. mennessä).

Aihe

Tutoriaali jostain hyvin rajatusta www-sivujen suunnitteluun liittyvästä aiheesta (ks. ohesta "Aiemmilta kursseilta").

Opettamasi asia voi olla jonkin kurssilla käsitelty asia: esimerkiksi jotain aihetta esimerkein syventävä, tai jotain aihetta vuorovaikutteisin keinoin selkeyttävä tai harjaannuttava sivusto. Toisaalta voit hyödyntää harjoitustyötäsi opetellakseksi paremmin jonkin kurssilla vähemmän aikaa osakseen saanut aihe joka ehkä jäi sinua vaivaamaan.

Mikäli et itse keksi aihetta, tässä muutamia ehdotuksia aiheiksi. Alussa ehkä helpompia aiheita, joita jossain määrin käsiteltiin kurssillakin ja jotka eivät siten edellytä täysin uuden asian omaksumista):

Voit valita työsi aiheeksi jonkun muunkin kurssilla käsitellyn aiheen, moni käsitellyistä aiheistahan varmaan hyötyisi interaktiivisisesta harjoitussivustosta. Harjoitustyö on kuitenkin myös hyvä mahdollisuus opetella joku uusista mielenkiintoisia CSS3-piirteistä, esimerkiksi joku seuraavista:

Saatat haluta tehdä myös jonkun vähemmän teknisen aiheen, tässä malliksi joitain mahdollisia:

Jos sinulla on itselläsi jokin aihe, jonka toteuttamiseen sinulla olisi hyvä motivaatio mutta se ei ole tässä kuvantunlainen, asiasta voidaan aina neuvotella.

Teen jälleen parhaista töistä kokoelman, jonka julkaisen arvioinnit tehtyäni JWT-sivuilla. Raporttipohjan kansilehdellä on kohta, jossa voit joko antaa luvan, tai kieltää oman työsi julkaisemisen. Voit myös antaa luvan julkaista työsi nimettömänä. Tosin mieluummin julkaisen työt tekijän nimellä. Viimeksi jäi monta hyvää työtä julkaisematta, koska tekijä ei halunnut nimeään julki. Näin kävi, koska hyviä töitä tuli paljon niiltäkin, jotka antoivat julkaista.

Toteutus

Harjoitustyön toteutuksessa sinun tulee noudattaa hyvää ohjelmointitapaa (sisennykset, kommentointi, loogiset nimeämiskäytännöt), koodin tulee olla helposti luettavaa.

Tulet luonnollisestikin käyttämään hyväksesi internetistä löytämiäsi sivustoja. Ihan suora käännös olemassa olevasta sivustosta ei kuitenkaan kelpaa, sivujen toteutuksessa tulee näkyä myös oma kädenjälkesi.

HUOM! Yleinen virhe on että yrität käsitellä aihettasi liian laajasti. Hyvän tutoriaalin saat todennäköisemmin, jos osaat selkeästi rajata sen asian jonka haluat lukijallesi opettaa.

Työstä tulee näkyä että olet tiennyt mitä teet - rakenne ja sommittelu ei saa olla suoraan sellaisenaan kopiotua. Voit hyvin käyttää apuna ideoinnissa ja hyvinkin reippaasti tukenasi jotain jo olemassa olevaa materiaalia, kunhan vaan mainitset käyttämäsi lähteet selkeästi sekä sivustollasi että raportissasi. Jos arvioinnissa käy ilmi, että sivuston pohjana on olennaisessa määrin käytetty jotain lähdettä, joka on jätetty mainitsematta, työtä ei luonnollisestikaan voi hyväksyä.

Aikataulu ja palautus

Esiversio: 11.5. WETO sulkeutuu aamulla klo 07:00
Lopullinen versio: 18.5. WETO sulkeutuu aamulla klo 07:00

Koska tentti on hands-on tekemistä, toimivien ratkaisujen työstämistä koneella, on harjoitustyön tekeminen on parasta harjoitusta tenttiin. Siksipä minimivaatimukset täyttävän esiversion tulee olla palautettuna ennen tentiin tulemista.

Jos aiot vielä työstää minimivaatimukset täyttävää esiversiota ennen viimeistä takarajaa, ei raportissa tarvitse olla kuin aiheen nimi, julkaisuosoite, ja tieto siitä, että palautettu työ ei ole lopullinen. Lomakkeestakin riittää esiverioon siinä tapauksessa toimimaton versio, vaikka sen lopullisessa versiossa tuleekin "toimia" jotta työ hyväksyttäisiin.

harjoitustyön palautusmuoto Harjoitustyö palautetaan zip-tiedostona, jolle annat nimen Sukunimesi-Etunimesi-palautuksen-pvm.zip. Pakattu kansio sisältää kirjoittamasi raportin Sukunimi-Etunimi-HT-raportti.pdf ja kansion Sukunimi-Etunimi-htyo, joka sisältää totetuttamasi sivuston. Palauttamasi zip-tiedosto näyttänee siis rakenteeltaan jotakuinkin oheisenlaiselta.

Minimivaatimukset

Jotta harjoitustyö tulisi hyväksytyksi, sen tulee täyttää seuraavat minimivaatimukset.

 1. Sisältö. Sivuston sisällön (opetettavan aineksen) tulee olla asiallinen.
 2. Laajuus. Sivusto muodostaa yhtenäisen kokonaisuuden, jolla esitellään jokin kurssiin liittyvä aihe. Sivustolla tulee olla toteutettuna jonkinlainen navigointi, ts. sivun tulee koostua minimissään kolmesta osasta. Osien toteutuksen voi tehdä
  • omina sivuinaan ‐ vähän kuten harjoituksen H1 tapaan, tai
  • yhtenäkin tiedostona (ns. single page application, SPA-toteutus), jolloin osat vain vaikuttavat omilta sivuiltaan.
  Vaadittavan lomakkeen voi laskea yhdeksi minimivaatimuksen kolmesta osasta.
 3. Lomake. Sivustolla on HTML5-lomake, joka lähettää tiedot palvelinpuolen sovellukselle (voit käyttää esim. kurssilla annettua peilaus-ohjelmaa).
  * Jos et löydä muuta luontevaa kohtaa sivustolta, voit aina toteuttaa "palautetta sivustosta" lomakkeen. Lomakkeesta tulee näkyä että se "toimii", ts. että se onnistuu kutsumaan lomakkeenkäsittelijää, ja palauttaa jotain takaisin selaimeen (lomakkeen ei tarvitse olla vielä minimiversiossa mukana).
 4. JavaScipt. Sivustolla on käytetty JavaScriptiä edes jonkun verran. Ellet keksi sivustolle mitään muuta luontevaa skriptiä, määritellään hyväksyttäväksi minimiksi seuraava.
  * Muokkaat harjoituksen 6 alatunnisteeseen toteutettua skriptiä niin, että sivustosi alatunnisteessa kerrotaan kuinka kauan on kulunut siitä kun sivustoasi on viimeksi muokattu. Jos viimeisestä muokkauspäivästä on kulunut alle viikko, kerrot myös tunnit, jos alle päivä, kerrot myös minuutit. Jos aikaa on kulunut enemmän kuin viikko, kerrot vain kokonaiset päivät.
 5. Tyylit. Sivuston yhtenäinen ilme on tehty käyttäen erilliseen tiedostoon tallennettuja *.css tyylitiedostoja. Tyylitiedostoja tulee olla ainakin kaksi, joista toinen määrittelee sen, millaisena sivusto tulostetaan (media="print").
  * Tulostetyylissä minimiksi riittää, että se jotenkin eroaa sivuston normaalista tyylistä ‐ poista esimerkiksi navigointielementit näkyvistä.
 6. Validointi. Tee sivulle validointi ja laita sivusi alalaitaan validointilinkki julkaistulle työlle. Validointiin siis pääsee suoraan linkkiä painamalla (vrt. kurssisivut). Lopullisena versiona jätetyn sivuston tulee validoitua.
 7. Raportti. Sivustosta kertova raportti kirjoitetaan alla annettavaan sivupohjaan. Huomaa erityisesti, että raportin ei tarvitse olla laaja. Siitä ei saa erikseen pisteitä. Sen tarkoituksena on toimia taustainformaationa työn tarkastukseen ja siihen kirjoittamaasi tekstiä käytetään, jos työsi julkaistaan kurssisivustolla (kurssin pitäjän mielestä sivustosi on hyödyllinen seuraavan vuoden kurssilaisille ja sinä itse annat luvan julkaisemiseen).
  MS Word: raporttipohja.dotx ja Libre Office Writer: raporttipohja.ott.
  * Korvaa raportissasi "korvattava"-tyyli (siniset kursiivitekstit) omalla tekstilläsi (käytä siihen tyyliä "leipäteksti"). Tallenna raportti palautettavaan kansioon pdf-tiedostoksi nimelle Sukunimi-Etunimi-HT-raportti.pdf

Harjoitustyön pisteytys

Kurssin pisteet koostuvat viikkoharjoituksista, harjoitustyöstä ja tentistä suhteessa (35%, 35% ja 30%) ja kukin osasuorituksista pitää saada hyväksytysti suoritetuksi saadakseen kurssin läpi arvosanalla 1. Koko kurssista saatava maksimipistemäärä on 40 pistettä.

Harjoitustyön osuus pisteistä on siis 14 pistettä: minimivaatimuksilla hyväksytyn harjoitustyön pistemäärä on 0 pistettä ja maksimissaan harjoitustyöstä voi saada 14 pistettä. Minimisuorituksen ylittävästä työstä voi saada pisteitä seuraavasti.

Minimivaatimusten ylittämisestä saatavat pisteet
A. Sisältö
0p-6p
(1-3p) Sisällön jäsentely ja esittely
 • Sivujen sisältö on enemmän kuin pelkästään asiallinen. Teksti on informatiivista ja ainakin osittain itse tuotettua, ei pelkästään kurssisivuilta tai muusta lähteestä suoraan lainattua.
 • Sisältöön on kokoiltu tietoa useista lähteistä, ja sen läpikäynti selkeästi vähintäänkin syventää lukijansa tietoja verrattuna siihen, mitä kurssilla asiasta opittiin.
 • Sivujen sisältö on erityisen ansiokas ja informatiivinen ja opettaa asiasta niin paljon uutta, että sisältönsä puolesta sivu kannattaisi julkaista seuraavan vuoden kurssilaisille.
(1-3p) Aihe on kurssia täydentävä
 • Tekijä on selvästi joutunut opettelemaan uuden asian, jota kurssilla ei opetettu, tai opetettiin hyvin kursorisesti.
B. Yleinen vaikutelma
0p-6p
(1-2p) Hyvin toimiva navigointi
 • Navigoinnin toimivuuteen ja käyttäjäystävällisyyteen on kiinnitetty huomiota ‐ erityisesti huomiota
(1-2p) Ansiokas sommittelu
 • Sivuston sommitteluun on käytettävissä loputon määrä erilaisia ratkaisuja, jotka vaikuttavat myös sivuston käytön miellyttävyyteen. Sivustosi sisältö ja visuaalinen ilme toimivat hyvin yhteen antaen hyvä n yleisvaikutelman.
(1-2p) Erityisen oivaltava sommittelu
 • Erityisen oivaltavasta ja sisältöön sopivasta sommittelusta voit saada vielä kaksi lisäpistettä.
C. Interaktiivisuus, JavaScriptin muu käyttö
0p-6p
(1-3p) JavaScript
 • JavaSriptin käyttämisestä yli minimivaatimuksen kuten esimerkiksi lomakkeen kenttien itse kirjoitettuihin tarkistuksiin, tai animaatioiden toteuttamiseen on mahdollista saada lisäpisteitä.
(1-3p) Interaktiivisuus
 • Tutoriaalinomaiseen sivustoon on mahdollista toteuttaa avulla käyttäjän toimenpiteisiin reagoivaa vuorovaikutteista sisältöä. Yksinkertainen, käyttäjältä tulevaan syötetteeseen reagointi oikeuttaa yhteen pisteeseen. pidemmälle suunniteltu interaktiivisuus tuo lisäpisteitä.
D. Videoiden ja/tai äänen käyttö
0p-6p
(1p) Video/ääni
 • Osuvan, hyvin aiheeseen sopivan videon/äänen upottaminen sivulle (esim. YouTubesta noudettu).
(1-2p) Oivaltava käyttö
 • Toteutuksessa on jotain hiukan oivaltavampaa kuin pelkkä videon upotus.
(1-3p) Itse tuotettua multimediamateriaalia
 • Jos video tai ääni on tehty itse (tutoriaaleihinhan esimerkiksi opastevideot sopisivat hyvin).
E. Mediakyselyiden käyttö
0p-3p
(1-3p) Pienten laitteiden huomiointi
 • Harjoitustyössä on huomioitu pienet mobiililaitteet optimoimalla sivusto mobiiliselaimia varten mediakyselyitä hyväksi käyttäen (1p pelkästä huomioinnista, 3p erityisen hyvästä toteutuksesta ja sen selvittämisestä raportissa).
F. Lomake
0p-3p
(1-3p) Lomakkeeseen panostaminen
 • Jos lomakkeeseen on kiinnitetty huomiota tekemällä siitä peruslomaketta paremmin sivustoon sopiva, saa yhden lisäpisteen. Erityisen tyylikkäästä, monipuolisesta tai erityisen hyvin sivulle sovitetusta
G. Ulkoiset www-palvelut
0p-3p
(1-3p) Ulkoisten palveluiden hyödyntäminen
 • Harjoitustyössä on tuotu informaatiota sivustolle ulkopuolisesta palvelusta, esimerkiksi RSS-syötteestä, Twitteristä tai muusta vastaavasta. Ulkoisen palvelun liittäminen harjoitustyöhön on toteuttava siten että ulkoisesta palvelusta tuleva informaatio on visuaalisesti yhtenäinen muun sivuston kanssa.

Määräajan (18.5. klo 7:00) jälkeen palautetuista harjoitustöistä vähennetään pisteitä 2 pistettä / päivä.

Takaisin ylös

Tentti

Tentti: ma 18.5. klo 10 - 12 ML10 (päätalon iso mikroluokka) + tarpeen mukaan ainakin yksi muu sali.

Muistakaa, että tenttiin voi tulla vain, jos harjoitustyön esiversio on palautettu ja uusintatenttiin pääsee jos lopullinen työ on palautettu.

Ratkaisut tenttikysymyksiin kirjoitetaan www-sivuiksi samaan tapaan kuin viikkoharjoituksissa on tehty. Et kuitenkaan tällä kertaa julkaise ratkaisuja, vaan keräät ratkaisut yhteen kansioon koneellesi, jonka sitten palautat zip-pakettina tenttivastauksenasi.

CSS-säännöt saa kirjoittaa joko HTML-dokumentin <head>-osaan tai erilliseen CSS-tiedostoon. Suoraan elementtiin kirjoitettuja CSS-sääntöjä ei saa käyttää.

Materiaalien käytöstä

Tentissä on lupa käyttää mitä tahansa, niin mukana olevaa, kuin verkosta saatavilla olevaa materiaalia. Mutta: kaikenlaisten yhteyksien ottaminen (chat-ohjelmilla, sähköpostitse, keskustelualueilla, twitterillä, yms.) katsotaan tentti-vilpiksi ja on siten ehdottomasti kiellety!

Tenttivastausten jättäminen

Tallenna tenttivastaukset www-sivuksi yhteen kansioon omassa kotihakemistossasi, ja pakkaa ne lopuksi yhdeksi zip-paketiksi, jonka lähetät WETOon (JWT 2015 - Tentti). Huolehdi etukäteen, että zip-paketin tekeminen ei tuota sinulle ongelmia.

Nimeä paketti omalla nimelläsi: SukunimiEtunimi.zip.

(!) Tallenna tiedostojasi säännöllisin väliajoin tentin kuluessa siltä varalta että koneesi sattuu kaatumaan tentin aikana.

Koneet mikroluokassa / omat koneet

Riippumatta siitä, käytätkö omaa vai yliopiston konetta sinun tulee tentin aikana selvitä ongelmistasi koneen kanssa itsenäisesti, tentin valvoja ei voi sinua auttaa. Voit pyytää tentin valvojaa avuksi vain, jos kone selkeästi lakkaa toimimasta.

Yleinen ohje

Tentin tarkoitus on testata että opiskelija on harjaantunut tekemään verkkosivuja viikkoharjoituksia ja harjoitustyöstä tehdessään (= vakuuttua siitä että ne on tehty itse). Tenttitehtävät saattavat siis ensi silmäyksellä näyttää liian työläiltä kahden tunnin tenttiin. Älä kuitenkaan panikoi!

Kaikkia ei tarvitse tehdä täydellisesti täysiin pisteisiin. Älä jää jumiin detaljeihin. Hyvä ohje voisi olla, seuraava. Tee ensin läpi tehtävistä ne osat jotka osaat suoralta kädeltä, ja palaa vasta sitten täydentämään enemmän aikaa vieviä, vähemmän tuttuja osia joiden selvittämiseen materiaalien avulla voi kulua ennalta määräämätön aika.

Takaisin ylös